Nováčci Restart se na tuzemské scéně hlásí o slovo

Restart | Foto: Jana Malkovská

Nejen mainstreamem a široko daleko známými kapelami je živ hudební průmysl. Nové nebo začínající kapely dávají zdravý impuls těm, co už jsou dlouhodobě známí. Jedna z takových kapel je například Restart.

Skupina  Restart z Nové Vsi vznikla poměrně nedávno, avšak velice tvrdým drilem a zkoušením dokázali už po roce vydat své první EP, které obsahuje čtyři skladby. A nutno říci, že velice poslouchatelné. Musím dodat, že členi kapely  nejsou žádnými nezdárky na hudebním poli.

Lukáš Spurný (zpěv), kytaristé Pavel Patřičný a Zdeněk Pokorný, společně s bubeníkem Martinem Macákem spolu dokonce pochází ze stejného projektu, který nesl název Z.N.K. Přidáme-li Ladislava Tobiáška (baskytara, megamaxiukulele – jak říkají samotní muzikanti) a Anetu Matourkovou, máme Restart kompletní.

Čtyřchodové EP menu zahajuje skladba Holka, která je vydatným předkrmem, o tom není sporu. Punk rockové prvky jsou úměrně prolnuty hlasem Spurného, který původně studoval operní zpěv. A ačkoli se to může zdát jakkoli neslučitelné s punkem, opak je pravdou. Podle mého názoru nejzdařilejší kousek nese název Hawaii. Škoda, že kapela nestihla skladby dát do kupy ještě před létem, protože Hawaii by potenciál na uchycení se určitě má.

Naopak jako nejslabší (ne nutně špatnou) považuji kousek s názvem Stereotyp, který čtvrtá Válka hravě strčí do kapsy. Válka je také nejříznější na EP s jednoduchým označením EP 2015. Už do roka údajně Restart plánuje první plnohodnotné album. Skupina zvládla ostrou zkoušku na první dobrou, a pokud bude pokračovat v zajetém rytmu, má našlápnuto k větším věcem.

Prozatím začala sestava koncertovat ve svém okolí, ale je jen otázkou času, kdy expanduje na větší akce. Třeba už v létě je budeme moci slyšet na tuzemských festivalech. Rozhodně by jim to slušelo.

 


Napište komentář

Karolína Kaufmann
O Karolína Kaufmann 360 Článků
Hudba je život! I po těch letech se jí nevzdávám ani teď, kdy už je v dosavadním životě těžší si na ni udělat pořádně čas a věnovat se jí. Miluju punkrock, rock (na tom jsem vyrostla), určité odnože metalu, ale stejně tak mám občas chuť na vážnou hudbu nebo ska. Prošla jsem přes iPunk.cz, MonsterMusic.cz, musicserver.cz a nyní jsem zpátky v Monsteru, který mi je nebližší.